Elektronisk lagring af slægtsforskningsdata

Hvad skal jeg vælge?

Der findes et utal af programmer til brug for slægtsforskere. Vi har derfor lavet tre oversigter, der skal opfattes som en hjælp til at finde sig til rette i denne jungle. Det skal understreges, at der ikke er tale om, at vi har lavet en egentlig test af programmerne, ligesom vi naturligvis heller ikke kan anbefale et program frem for et andet.

1. Pc-baserede løsninger

Første oversigt omfatter de programmer, som du kan installere på din pc, og hvor du altså har alle oplysninger liggende lokalt hos dig selv. Der er knyttet nogle få bemærkninger til hvert program, og du kan også se, hvad det koster (pr. 1. juni 2017), og om programmet findes på dansk eller kun på et fremmedsprog. Hvis du klikker på programnavnet, kommer du til en side med nærmere oplysninger om det enkelte program.
Brug vores oversigt til at finde grundlæggende oplysninger og find et eller flere programmer, du har lyst til at prøve. Download de gratis prøveversioner af programmerne og prøv nogle stykker, indtil du finder det, du synes bedst om.

2. Online systemer

Anden oversigt omfatter de online systemer, der findes, hvor du enten kan indtaste din slægt eller uploade en gedcom-fil med dine slægtsdata, således at du kan dele oplysningerne med andre. Her skal du være opmærksom på at få lavet dine indstillinger rigtigt, således at du kun deler oplysningerne med dem, som du rent faktisk ønsker at dele oplysninger med. Samtidig skal du være klar over, at nogle af systemerne er indrettet således, at andre rent faktisk kan rette i de oplysninger, du har lagt ind om din slægt.
Flere af systemerne tilbyder "smart matches", dvs. at de løbende orienterer dig om, hvad de måtte have fundet af personer i deres store database, som ligner dine slægtninge. Disse smart matches er af meget vekslende kvalitet og bør kontrolleres nøje, inden de accepteres.
Brug oversigten til at finde grundlæggende oplysninger, herunder bl.a. prisen på brug af systemerne.

3. Web værktøjer

Den sidste oversigt omfatter nogle af de værktøjer, som du kan bruge, hvis du gerne vil publicere dine oplysninger på din egen hjemmeside.
På Wikipedia er der også en fremragende oversigt over slægtsforskningsprogrammer, der indeholder flere detaljer end oversigterne.

Flytte data fra et program til et andet

Alle de omtalte pc-programmer behersker gedcom eksport og import. Det betyder, at du kan flytte dine data fra et program til et andet. Det er væsentligt, hvis du allerede har en masse data, du gerne vil have flyttet over i det nye program (import af data). På samme måde er det væsentligt, at du senere kan vælge om, så du ikke er bundet til et program, men kan foretage en eksport af dine data til andre programmer - eller til andre slægtsforskere, der bruger et andet progrtam end dig.
Vær dog opmærksom på, at selv om et program understøtter den nyeste gedcom 5.5, så er det ikke sikkert, at alle data bliver overført 100% korrekt, da bl.a. referencer til begivenheder og kilder ofte implementeres forskelligt. Dette skyldes, at gedcom 5.5 har mange udefinerede områder, der ofte tolkes forskelligt. Så forvent en vis mængde arbejde, hvis du vælger at skifte program. Det kan især være et problem, hvis du har billeder og andre filer knyttet til dine slægtsdata. Det er ikke altid, at disse overflyttes (korrekt).

Vælg et program, der løbende opdateres

De programmer, der er medtaget på listen, har anført versionsnummer eller tidspunkt for seneste version. Programmer, der ikke opdateres jævnligt, får heller ikke rettet fejl. Vi vil derfor fraråde, at man starter med at bruge sådan et program.
Tænk også på, at når du har programmet liggende på din pc, så er det dit eget ansvar
- at tage backup, både af program og slægtsdata
- at sørge for, at det bliver opdateret, så konstaterede fejl bliver rettet
- og så lige at tage backup igen og igen og igen
  - læg fx en kopi af dine data ud i skyen
  - og på en usb-stick
  - og/eller send jævnligt din slægtsdatafil med mail til dig selv (eller en ven/slægtning), så ligger der nemlig en kopi hos din mailudbyder.

Kirsten Sanders